Ολα όσα πρέπει να γνωρίζω για το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου»

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζω για το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου»

«Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου»: Το Χριστουγεννιάτικο χωριό της προσφοράς και της αλληλεγγύης.
Φέτος μια πανευρωπαϊκή γιορτή με την υποστήριξη του Ευρωπαικού Σώματος Αλληλεγγύης!

Πληροφορίες για τις  εθελόντριες και εθελοντές του Χωριού μας

Όσες και όσοι από εσάς επιθυμούν να συμμετέχουν στη μεγάλη ομάδα των εθελοντριών και των εθελοντών του Χωριού μας, σας παρακαλούμε να ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο «Επιλογή ημερών συμμετοχής» και στη συνέχεια να επιλέξετε μία ή και περισσότερες από τις διαθέσιμες ημερομηνίες του φετινού προγράμματος.

Επίσης, όσες και όσοι από εσάς έχετε ήδη δηλώσει συμμετοχή και επιθυμείτε τώρα να επιλέξετε τις ακριβείς ημερομηνίες, επιλέξτε τον ίδιο σύνδεσμο.

Τι είναι το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου»

Το “Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου” ξεχωρίζει ανάμεσα σε όλα τα θεματικά πάρκα της χώρας, διότι ο χώρος του θυμίζει πραγματικό χωριό! Η αυλή του είναι στρωμένη με άχυρα και όλα τα στολίδια είναι από ανακυκλώσιμα χειροποίητα υλικά. Φωτίζεται από 3 μεγάλες φωτιές και σε 12 ξύλινα σπιτάκια τα μικρά παιδιά μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορα ατομικά ή ομαδικά παραδοσιακά παιχνίδια. Είναι  ένα χωριό για όλον τον κόσμο με στόχο την προσφορά και την αλληλεγγύη, το οποίο, συνειδητά, δεν έχει εμπορικό χαρακτήρα και βασίζεται στην αχρήματη συναλλαγή και στην αλληλεγγύη των πολιτών. Η επαναχρησιμοποίηση, η κυκλική οικονομία, η ανακύκλωση και η αλληλεγγύη είναι οι βασικές αρχές του.

Αφήστε το πορτοφόλι σας στο σπίτι!

Στο Χωριό της Κατερίνης, σε αντίθεση με άλλα Χριστουγεννιάτικα Χωριά και Θεματικά Πάρκα, δεν θα χρειαστείτε χρήματα! Μπορεί να το επισκεφτεί κανείς και να απολαύσει τις παροχές του (καφέ, τσάι, κρασί, σούπες, γλυκίσματα, εκπαιδευτικά προγράμματα, παραδοσιακά παιχνίδια, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, συναυλίες και άλλα πολλά) εντελώς δωρεάν, παρά μόνο προσφέροντας στην είσοδο 2 κιλά τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ».

Χριστουγεννιάτικο Δέντρο από 64.000 πλαστικά καπάκια

Φέτος, στην αυλή του Χωριού μας δεσπόζει ένα διαφορετικό Χριστουγεννιάτικο Δέντρο, ύψους 7,5 μέτρων και φτιαγμένο από 64.000 πλαστικά καπάκια μπουκαλιών. Με την κατασκευή αυτή η πολυσχιδής Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας ¨Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ¨ στέλνει το δικό της ξεχωριστό μήνυμα για την προστασία των δασών, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση. Περισσότερα από 6.000 παιδιά από 119 Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία της Β. Ελλάδας θα επισκεφθούν μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου το Χωριό της Κατερίνης και θα ζήσουν μοναδικές στιγμές σε ένα μαγευτικό περιβάλλον στο οποίο κυριαρχούν η απλότητα, η ηρεμία και μια διαφορετική φιλοσοφία για τη διασκέδαση και τον καταναλωτισμό.

Τρόφιμα αντί εισιτηρίου

Σας παρακαλούμε, αντί εισιτηρίου, να προσφέρετε στην είσοδο λίγα τρόφιμα, ένα ή περισσότερα μεταχειρισμένα παιδικά παραμύθια προσχολικής ηλικίας ή κάποια λούτρινα κουκλάκια. Θα σας παρακαλούμε να επιλέξετε με σειρά προτεραιότητας κάποιο(α) από τα παρακάτω είδη: Ketchup, Αεροζόλ για κουνούπια, Χαρτοπετσέτες, Ξύδι, Χυμό λεμόνι, Μπισκότα, Φρυγανιές, Βαμβάκι, Κριθαράκι, Οσπρια, Γάλα μακράς διάρκειας, Αντικουνουπικά φιδάκια, Απορρυπαντικά πλυντηρίου.

Φέτος τα τρόφιμα που θα συγκεντρωθούν θα παραδοθούν σε πολυμελείς οικογένειες πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας, ενώ τα χιλιάδες βιβλία θα ελεγχθούν και θα ταξινομηθούν από μια ομάδα νηπιαγωγών και τη συνέχεια θα διανεμηθούν στα 3 νηπιαγωγεία του Παλαμά Καρδίτσας αλλά και σε νηπιαγωγεία του νομού Πιερίας με στόχο την ενίσχυση της βιβλιοθήκης τους.

22 Εθελόντριες και εθελοντές από 7 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης

Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό της Κατερίνης είναι γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο ως „Solidarity Christmas Village“. Είναι μια δραστηριότητα εγκεκριμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το 2022 στο πλαίσιο του προγράμματος European Solidarity Corps, νέες και νέοι από ολόκληρη την Ευρώπη συμμετέχουν στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή του.

Φέτος 22 εθελόντριες και εθελοντές από την Ισπανία, την Γαλλία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Γερμανία, την Αυστρία και την Κύπρο βρίσκονται από τα μέσα Νοεμβρίου στην Κατερίνη, διαμένουν στις εγκαταστάσεις του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης και συμμετέχουν στις εργασίες του Χωριού. Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία ζωής, «τα καλύτερα Χριστούγεννα της ζωής μου», λένε ενθουσιασμένοι η Anna και ο Ricky από το Λουξεμβούργο.

Ημερήσιο πρόγραμμα

Φέτος το “Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου” θα λειτουργήσει 15 ημέρες αποκλειστικά για τα σχολεία (πρωινή ζώνη) και υπολογίζεται να φιλοξενηθούν περισσότερα από 7.000 μαθήτριες και μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων από τον νομό Πιερίας αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Β. Ελλάδας.

Πρωινή ζώνη (10:00 έως 12:30 για νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία): 

  • Τετ. 6 έως Παρ. 8 Δεκεμβρίου 2023,
  • Δευτ. 11 έως Παρ. 15 Δεκεμβρίου 2023 και
  • Δευτ. 18 έως Παρ. 22 Δεκεμβρίου 2023

Βραδινή ζώνη (17:30 έως 21:30 για όλο τον κόσμο):

  • Σαβ. 23 έως Τρ. 26 Δεκεμβρίου 2023

Κεράσματα και δραστηριότητες

Στους μικρούς μας επισκέπτες θα προσφερθούν δωρεάν: γλυκίσματα, χυμοί φρούτων, ξηροί καρποί, φρέσκο, ζεστό ψωμί από τον ξυλόφουρνο του Καπνικού Σταθμού και καφές, τσάι ή ζεστό κρασί στους εκπαιδευτικούς.
Τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε ομαδικά παιχνίδια παιδαγωγικού χαρακτήρα στην αυλή του Καπνικού Σταθμού, η οποία προσφέρει ασφάλεια και άνεση. Φέτος 244 εθελόντριες και εθελοντές από 6 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης θα οργανώνουν κάθε μέρα παραδοσιακά ομαδικά παιχνίδια από τη χώρα τους στα οποία θα καλούνται να συμμετέχουν οι μικροί μας επισκέπτες.

Κατά την διάρκεια της δίωρης παραμονής τους θα έχουν επίσης την δυνατότητα να παρακολουθήσουν την αφήγηση ενός παραμυθιού ή την προβολή μιας ταινίας σε θερμαινόμενο, κλειστό χώρου, ενώ καθημερινά, από το κέντρο της αυλής θα σηκώνουμε, όπως παλιά, το παραδοσιακό αερόστατο.

Δηλώσεις συμμετοχής για νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία

Εάν επιθυμείτε  να επισκεφτείτε το Χωριό μας με το σχολείο σας, σας προτείνουμε να επιλέξετε μία από τις ελεύθερες ημερομηνίες, το συντομότερο δυνατόν, διότι συνήθως το πρόγραμμα καλύπτεται κατά 80% τις 4 πρώτες ημέρες μετά την αποστολή της παρούσης ενημερωτικής επιστολής.

Δηλώσεις συμμετοχής εθελοντριών και εθελοντών

Εάν είσαι νέα ή νέος μεταξύ 18 και 28 ετών και θέλεις να μοιραστείς αυτή την όμορφη εμπειρία μαζί με νέες και νέους από διάφορες χώρες της Ευρώπης, τότε μη χάσεις αυτή την ευκαιρία. Ο Ricky και η Ελενα από το Λουξεμβούργο, η Africa και ο Pablo από την Ισπανία, η Francesca και ο Fabio από την Ιταλία και πολλά άλλα παιδιά θα βρίσκονται για έναν μήνα στην πόλη μας για να συμμετέχουν στις προετοιμασίες του Χριστουγεννιάτικου Χωριού μας. Να λοιπόν μια άριστη ευκαιρία για νέες γνωριμίες σε ένα μοναδικό εορταστικό περιβάλλον. Ποιος ξέρει; Αύριο ίσως σου φανούν χρήσιμες αυτές οι επαφές! Ποιος δεν σκέφτεται σήμερα ένα εξάμηνο σπουδών με ERSASMUS + στο εξωτερικό;

  • Εάν επιθυμείς να συμμετέχεις κι εσύ στη μεγάλη ομάδα των εθελοντριών και των εθελοντών που στηρίζουν κάθε χρόνο τη λειτουργία του Χωριού, κάνε κλικ εδώ.
  • Δες εδώ όλα τα ονόματα της ομάδας των εθελοντριών & των εθελοντών που δήλωσαν συμμετοχή μέχρι αυτή τη στιγμή

Το περιεχόμενο της σελίδας αυτής θα ανανεώνεται συνεχώς!



Print   Email