Αντί ευχών…

Αντί ευχών…

Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου: Απολογισμός, προβληματισμοί και ημέρες λειτουργίας.

Θα λειτουργήσει από την 24η έως και την 30η Δεκεμβρίου, καθημερινά από τις 17:00 έως 21:00 ως μία στολισμένη πλατεία. Δεν θα προσφέρονται εδέσματα.

Σήμερα, Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021, ολοκληρώθηκε η περίοδος της πρωινής ζώνης λειτουργίας του Χριστουγεννιάτικου Χωριού του Κόσμου στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης η οποία ξεκίνησε στις 13 Δεκεμβρίου. Σε αυτές τις 10 ημέρες επισκέφτηκαν τον Καπνικό Σταθμό 1.087 μαθήτριες και μαθητές από σχολικές μονάδες του Ν. Πιερίας (4ο, 5ο, 6ο, 11ο Δημ. Σχολείο, Μουσικό Σχολείο Κατερίνης), από τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες.

Το χωριό λειτούργησε ως μία στολισμένη πλατεία όπου τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να παίξουν στον αύλειο χώρο γύρω από τις 3 μεγάλες φωτιές, να ανέβουν στο έλκηθρο του Αη Βασίλη, να επισκεφθούν τον βιολογικό κήπο και το μικρό δάσος με τα σπιτάκια. Όλοι οι εσωτερικοί χώροι παρέμειναν κλειστοί, ενώ δεν προσφέρθηκαν εδέσματα στα παιδιά. Επίσης, κάθε ημέρα, μπορούσε να επισκεφτεί το χωριό μόνο ένα σχολείο.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η ανελέητη εισβολή του κορονοϊού στη ζωή μας έχει φέρει εκρηκτικές ανατροπές στην καθημερινότητά μας επηρεάζοντας σημαντικά και τον τρόπο λειτουργίας του Χωριού μας. Ετσι, υποχρεωθήκαμε να περιορίσουμε δραστικά τις προσφερόμενες δραστηριότητες, όμως τα παιδιά, με την παρουσία τους στον χώρο, μας έδειξαν κάτι καινούργιο και ελπιδοφόρο: διασκέδασαν με τα πιο απλά και αληθινά πράγματα! Κυλίστηκαν στα άχυρα, έπαιξαν κρυφτό μέσα στα σπιτάκια, πήραν στην αγκαλιά τους τα γατάκια, μπήκαν στη Φάτνη και ξάπλωσαν δίπλα στους τρεις μάγους. Τραγούδησαν και ξεφάντωσαν! Ξεχύθηκαν στην αυλή σαν να ήταν παγιδευμένα σε κάποια φυλακή και μπόρεσαν μετά από καιρό να αποδράσουν.

Χαιρόμαστε και είμαστε περήφανοι που μπορέσαμε να χαρίσουμε στους μικρούς μας επισκέπτες αυτό το «ξεμούδιασμα» το οποίο ξέρει να προσφέρει απλόχερα μόνο αυτή η ξεχωριστή και ζεστή γωνιά της πόλης!

Καθώς τα πράγματα αλλάζουν καθημερινά, είμαστε ακόμα αμήχανοι μπροστά στη νέα αυτή πραγματικότητα. Παρόλα αυτά είμαστε αισιόδοξοι διότι πιστεύουμε πως οι ψυχικοί και κοινωνικοί κραδασμοί που έχει προκαλέσει η πανδημία αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για να αναστοχαστούμε, να επαναξιολογήσουμε τα πράγματα, να πειραματιστούμε και να μας προβληματίσουν εκ νέου οι έννοιες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συμπαράστασης.

Ακριβώς γι αυτόν τον λόγο αποφασίσαμε πριν 6 εβδομάδες να στολίσουμε την αυλή του Καπνικού Σταθμού διότι δεν μπορέσαμε να διανοηθούμε πως αυτός ο χώρος θα μπορούσε εξ αιτίας της πανδημίας  να μείνει στο σκοτάδι! Βάλαμε τα δυνατά μας, δουλέψαμε σκληρά για να είναι όλα έτοιμα, όπως παλιά! Όμως. σήμερα, είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε και πάλι στα νέα υγειονομικά δεδομένα και γι αυτό τον λόγο ανακοινώνουμε τα παρακάτω:

Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου θα λειτουργήσει από την 24η έως και την 30η Δεκεμβρίου, καθημερινά από τις 17:00 έως 21:00 ως μία στολισμένη πλατεία, δεν θα προσφέρονται εδέσματα, τα 12 ξύλινα σπιτάκια, όπως και όλοι οι εσωτερικοί χώροι  θα είναι κλειστοί. Θα ανάβουν οι 3 φωτιές της αυλής και στον χώρο θα ακούγονται χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική.

Σας ευχόμαστε ολόψυχα Καλά Χριστούγεννα!


Print   Email