Επεσε η αυλαία του 7ου Χριστουγεννιάτικου Χωριού του Κόσμου

Επεσε  η αυλαία του 7ου Χριστουγεννιάτικου Χωριού του Κόσμου

Αγαπητοί συμπολίτες,  φίλες και φίλοι της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης νομού Πιερίας,  Χρόνια Πολλά!

Μετά από 14 ημέρες παρουσίας του Χριστουγεννιάτικου Χωριού του Κόσμου στην τηλεόραση  και στο διαδίκτυο, όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος,  στις 30 Δεκεμβρίου 2020,  οι φωτιές της φιλόξενης αυλής του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης έσβησαν και έπεσε  η αυλαία του 7ου Χριστουγεννιάτικου Χωριού του Κόσμου το οποίο φέτος λόγω των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού, οργανώθηκε ψηφιακά.

Εδώ μπορείτε να ξεφυλλίσετε ένα άλμπουμ με δεκάδες φωτογραφίες από την προετοιμασία αλλά και τη διεξαγωγή του 7ου Χριστουγεννιάτικου Χωριού του Κόσμου

Παρά τις δυσκολίες των καιρών,  πεισμώσαμε, δεν παραιτηθήκαμε και αποφασίσαμε να μην αφήσουμε αυτή την συμβολική αυλή των ιστορικών κτιρίων του Καπνικού Σταθμού να μείνει φέτος στο σκοτάδι.

Το ξέραμε από την αρχή  πως δεν θα μπορέσουμε να μεταφέρουμε  τη μυρωδιά των γλυκών, του ζεστού κρασιού και του φρεσκοψημένου ψωμιού στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο, στα σπίτια σας.

Προσπαθήσαμε όμως να παραμείνουμε στο πραγματικό μήνυμα των Χριστουγέννων και να μη στερήσουμε από τα παιδιά όλου του κόσμου το στολισμένο δέντρο,  την φάτνη,  τον Άη Βασίλη, τα παραμύθια με τα Ξωτικά, τα κάλαντα  και να τα οδηγήσουμε σε έναν μαγευτικό κόσμο, ανεβάζοντας τη διάθεσή τους και ηρεμώντας το πνεύμα!

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε τα παιδιά να βιώσουν και φέτος αυτήν την ανείπωτη χαρά,  το ανυπόμονο καρδιοχτύπι για τη μαγεία των Χριστουγέννων που είναι φτιαγμένη μόνο για αυτά. Εξασφαλίσαμε να έχουμε μαζί μας τον αυθεντικό Άη Βασίλη κάθε μέρα,  πριν την έναρξη του προγράμματος, για να μπορούν τα παιδιά να τον ονειρεύονται πώς θα τους φέρει το δώρο.

Γνωρίζοντας πως τα παιδιά κρατούν βαθιά μέσα στην ψυχή τους αυτές τις όμορφες στιγμές, προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε αυτές τις ξεχωριστές χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις με την οικογένειά τους, και ελπίζουμε να τα συντροφεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Όλες αυτές τις μέρες ακούσαμε με προσοχή τα Παραμύθια του Άη Βασίλη  και προσπαθήσαμε να ερμηνεύσουμε τα μηνύματά του,  συμπεραίνοντας πώς ούτε τα ακριβά παιχνίδια, ούτε οι υπερβολές και οι φανταχτερές χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες είναι αυτές που αναπτύσσουν τις ξεχωριστές αναμνήσεις.

Ο Άη Βασίλης  ήταν σαφέστατος με όλα όσα μας διηγήθηκε: Εμείς, οι γονείς είμαστε υπεύθυνοι για να μεταδώσουμε το πραγματικό μήνυμα των Χριστουγέννων στα παιδιά μας, το οποίο δεν ειναι τίποτα άλλο από την ΑΓΑΠΗ.

Κι οι αναμνήσεις των παιδιών μας στο μέλλον, αυτό το μήνυμα θα πρέπει να μεταδίδουν.

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο κατάλληλη περίοδος για να εκφράσουμε έμπρακτα την αγάπη μας, όχι μόνο στα παιδιά μας, αλλά και στον πάσχοντα συνάνθρωπό μας, στο διπλανό μας που δεν έχει οικογένεια, που δεν έχει φίλους, που δεν έχει στήριξη. Όταν εμείς οι ίδιοι ανοίξουμε το σπίτι και την ψυχή μας προσφέροντας απλόχερα αγάπη, το μήνυμα αυτό θα φωλιάσει και θα στεριώσει στις αθώες ψυχές των παιδιών μας.

Ας υιοθετήσουμε, λοιπόν, τις αξίες της αλληλοβοήθειας και της αλληλεγγύης, όχι μόνο για τη μέρα των Χριστουγέννων, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Αυτός ήταν ο στόχος και του φετινού Χριστουγεννιάτικου Χωριού του κόσμου ο οποίος παραμένει σταθερός και αναλλοίωτος όλα αυτά τα χρόνια.

Είμαστε σίγουροι πως αυτό που σας προσφέραμε, όλες αυτές τις ημέρες,  δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με όλα όσα προσφέρει  ο επαγγελματικός χώρος της τηλεόρασης και του διαδικτύου. Αυτός εξάλλου δεν υπήρξε ποτέ ο στόχος του Χριστουγεννιάτικου Χωριού! Όχι μόνο φέτος αλλά και όλες τις προηγούμενες χρονιές. Η αυλή του Καπνικού Σταθμού ποτέ δεν χρειάστηκε να φωτιστεί από ακριβά και ελκυστικά λαμπιόνια για να μεταφέρει  το μήνυμα των Χριστουγέννων.

Στους χώρους του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης, όλες αυτές τις ημέρες, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 110 μαγνητοσκοπήσεις διαφορετικών  εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων συνολικής διάρκειας περίπου 28 ωρών.

Χρησιμοποιήθηκαν 3 διαφορετικές αίθουσες τις οποίες διαμορφώσαμε κατάλληλα για τις παραπάνω μαγνητοσκοπήσεις,  όπως επίσης και η αυλή του Καπνικού Σταθμού,  η οποία στολίστηκε με την ίδια προσοχή και επιμέλεια όπως κάθε άλλη χρονιά.

Οι περσινές φωτογραφίες του χωριού μας δεν διέφεραν σε τίποτα από τις φετινές, εκτός βέβαια  από την παρουσία των μικρών παιδιών τα οποία έλειψαν φέτος από αυτήν την όμορφη και ζεστή γωνιά της πόλης.

Το 2020 ήταν μία διαφορετική χρόνια.  Το ξέρουμε όλοι αυτό. Ήταν μία δύσκολη χρονιά η οποία όμως μας έδωσε και την ευκαιρία να διδαχθούμε πολλά πράγματα.  Όπως παραδείγματος χάρην  πόσο σημαντικό είναι να διαθέτει μία χώρα ένα δυνατό Εθνικό Σύστημα Υγείας και καλά οργανωμένες Κοινωνικές Δομές.

Δυστυχώς,  τα περιοριστικά μέτρα του 2020 έπληξαν σοβαρά και τις κοινωνικές δομές του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης  οι οποίες φέτος θα στερηθούν όλα όσα προσέφεραν, αντί εισιτηρίου, οι επισκέπτες του Χριστουγεννιάτικου Χωριού του Κόσμου.  Ποτέ στις αποθήκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης νομού Πιερίας δεν υπήρχαν τόσο λίγα αποθέματα τροφίμων όσο σήμερα και αυτό οφείλεται στην αναστολή πάσης φύσεως  πολιτιστικών εκδηλώσεων στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης εξ αιτίας της πανδημίας.

Σας καλούμε να μην αγνοήσετε τα επόμενα καλέσματα για τη στήριξη των κοινωνικών μας δομών. Έχουμε ανάγκη τη βοήθειά σας όσο ποτέ άλλοτε!
Εκ μέρους όλων των μελών της ομάδας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως  όλους όσοι συνδράμετε  στην υλοποίηση αυτού του δύσκολου εγχειρήματος:

  • Τον Δήμο Κατερίνης και προσωπικά τον δήμαρχο της πόλης κύριο Κώστα Κουκοδήμο που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στηρίζει το Χριστουγεννιάτικο χωριό του κόσμου
  • τη Δίον τηλεόραση,  χωρίς τη βοήθεια της οποίας δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτή η ογκώδης παραγωγή
  • το Θέατρο Πήγασος  και τον Χάρη Αμανατίδη  ο οποίος με τα παραμύθια του μας κράτησε συντροφιά όλες αυτές τις ημέρες.
  • τα Μουσικά σχήματα  της πόλης,
  • τους 13 DJs της πόλης μας που μας κράτησαν συντροφιά με 7 ώρες μουσικής από βινύλιο,
  • το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης,
  • τις Θεατρικές ομάδες,  τις αφηγήτριες και τους αφηγητές παραμυθιών
  • τους υποστηρικτές, τους δωρητές,
  • τις εθελόντριες, τους εθελοντές
  • και όλους εσάς που επιλέξατε για τη διασκέδασή σας τον φιλόξενο  χορό του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης και το Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου.

Σας ευχόμαστε υγεία, ευτυχία και κουράγιο!  Υπομονή! Είμαστε σίγουροι πώς θα ακολουθήσουν και πάλι όμορφες μέρες που θα έχουμε τη δυνατότητα να τις ζήσουμε, όπως παλιά, όλοι μαζί.

Να είστε καλά! Καλή Χρονιά!


Print   Email